فهرست مطالب
Toggleعسل طبیعی با توجه به خواص آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد قارچی و همچنین اثرات تسکین دهنده و ضد التهابی آن در مشکلات تنفسی به طور سنتی، برای سلامتی مورد استفاده قرار می گیرد. از طرف دیگر شیر در طب سنتی به دلیل داشتن ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین های محلول در چربی، ویتامین A و D انواع ویتامین های B و کلسیم ، همچنین پروتئین حیوانی و اسید لاکتیک مورد توجه قرار گرفته است. به هر حال، این خواص هنگام مخلوط شدن شیر و عسل با هم می توانند فواید بی نظیر و مطلوبی را به همراه داشته باشند.
خواص عسل و شیر شامل موارد زیر می شود
البته که خواص این ترکیب شگفت انگیز بسیار زیاد است.اما در اینجا به ۷ مورد از مهم ترین آنها می پردازیم:
مراقبت از پوست
هر دو آنها دارای خاصیت ضدمیکروبی و تمیزکنندگی هستند. مقاله ای که در مجله جهانی بهداشتِ آسیای میانه در مورد نتایج آزمایش این ترکیب منتشر شده است، نشان داد که این محلول می تواند میکروبهایی را که روی پوست تأثیر می گذارند، از بین ببرد. همچنین پارامترهای ایمنولوژیکی را تنظیم کند، یک مقاومت معکوسی در برابر آنتی بیوتیک ها ایجاد کند، رشد سلول های توموری را مهار کند، ترمیم بافت ها را ارتقا ببخشد و در برابر آسیب های اشعه فرابنفش (UV) محفاظت کند.
می توان از این دو ماده به صورت انواع ماسک پوست هم استفاده کرد. این نوع ماسک ها برای بهبود آکنه موثر هستند. ماسک صورت این ترکیب، خواص هر دوی آنها را به همراه خواهد داشت. در حقیقت هر دوی آنها از ترکیبات متداولی هستند که در پاک کننده های طبیعی استفاده میشوند.
مخلوطی از این دو باعث درخشش طبیعی پوست می شود. از سوی دیگر این ترکیب دستورالعملی است که به یکی از جذاب ترین و زیباترین خانم های جهان نسبت داده می شود. کلئوپاترا ( ملکه مصر باستان) . ظاهرا ملکه مصری در شیر و عسل حمام می کرد.
کمک به هضم غذا با عسل و شیر
طبق مطالعه ای که در یکی از مجلات معتبر جهانی منتشر شده است، عسل منبع خوبی از پری بیوتیک هاست (Prebiotics). پری بیوتیک ها ترکیباتی در مواد غذایی هستند که باعث رشد و فعالیت باکتری هایی مانند پروبیوتیک ها (Probiotics) می شوند. باکتری های مفیدی که در روده و دستگاه گوارش ما رشد و نمو می کنند. پری بیوتیک ها اثر تحریکی بر روی (bifidobacteria) بیفیدوباکتری ها (باکتریهای گرم مثبت و تولیدکننده اسید لاکتیک هستند که بخش بزرگی از میکرو فلور روده انسان و دیگر جانوران را تشکیل میدهند.)، نوعی از پروبیوتیک موجود در شیر نشان داده اند.
کربوهیدرات ها و دیگر مواد موجود در عسل به تقویت عملکرد مناسب این باکتری های مفید که برای نگهداری و عملکرد خوب دستگاه گوارش ضروری هستند، کمک می کند. هنگامی که تعادل باکتری ها در دستگاه گوارش خوب باشد، تعدادی از مشکلات آزار دهنده از جمله یبوست، گرفتگی عضلات و نفخ را از بین می برد.
تقویت استقامت بدن
تصور بر این است که روزانه یک لیوان شیر و عسل باعث تقویت استقامت فرد می شود. در حالی که شیر دارای پروتئین است، عسل حاوی کربوهیدرات های لازم برای تحریک مؤثر متابولیسم است. یک بررسی که در مجله جامعه بین المللی تغذیه ورزشی منتشر شد، نشان داد که شیر می تواند یک نوشیدنی موثر بعد از ورزش باشد. این نوشیدنی در مقایسه با اکثر نوشیدنی های ورزشی برای افرادی که درگیر فعالیت های قدرتی و استقامتی هستند، به نسبت مواد مغذی بیشتری دارد.
پروتئین های حیوانی شیر توسط آنزیم ها به آمینواسیدهای اساسی تجزیه می شوند و سپس برای ایجاد پروتئین های قابل استفاده برای انسان اصلاح می شوند. پروتئین ها بخشی اساسی از رژیم غذایی انسان هستند و عسل به تحریک متابولیسم آنها کمک می کند.
عسل و شیر برای سلامت استخوان
با ادامه تحقیقات بر روی عسل، به تدریج مشخص می شود که از انواع عسل به عنوان انتقال دهنده مواد مغذی از مواد غذایی در بدن استفاده می شود. به طور خاص ، عسل می تواند جذب سختِ کلسیم بدن را بهبود ببخشد (شیر منبع غنی از کلسیم است.) یک مطالعه روی حیوانات که در مجله شیمی و کشاورزی مواد غذایی منتشر شده است، نشان داد که عسل برای مدت کوتاهی جذب کلسیم را ارتقا می دهد.
بنابراین، مصرف عسل و شیر در کنار هم نه تنها مواد مغذی لازم (یعنی کلسیم) بدن را به شما منتقل می کند تا استخوان های سالمی داشته باشید، بلکه جذب آن را در بدن نیز به حداکثر خواهد رساند. سطح مناسب کلسیم می تواند از شرایطی مانند پوکی استخوان و التهاب مفاصل جلوگیری کند.
بی خوابی را کاهش می دهد
از هر دو این مواد به عنوان داروهای جایگزین بی خوابی استفاده شده است. به صورت جداگانه، هر دوی آن ها موثر هستند. اما اثرات آن زمانی که با هم ترکیب می شوند، بیشتر است. عسل یکی از غذاهای کمیاب قندی است که باعث افزایش کنترل شده میزان ترشح انسولین می شود. همچنین باعث افزایش تریپتوفان ترشح شده در مغز می شود. ( تریپتوفان Tryptophan: یکی از آمینو اسیدهای ضروری در رژیم غذایی انسان است).
تریپتوفان به طور معمول به سروتونین تبدیل می شود، که باعث ایجاد احساس آرامش می شود. (سروتونین: این ماده نزد افکار عمومی بهعنوان جاریکننده «احساس خوب» شناخته شدهاست). علاوه بر این، سروتونین معمولاً به ملاتونین که یک خواب آور خوب است(در تحقیقات ثابت شده است) تبدیل می شود. تأثیر منفی کاهش تریپتوفان بر تداوم خواب در یک مطالعه منتشر شده در تحقیقات روانپزشکی به خوبی نشان داده شده است. بنابراین می توان از این ترکیب برای کاهش بی خوابی استفاده کرد.
خواص ضدپیری
مردم در بسیاری از تمدنهای باستانی از جمله یونانی ها، رومی ها، مصری ها و هندی ها برای حفظ جوانی خود شیر و عسل می نوشیدند. تصور بر این بود که ترکیب این دو ماده، با ایجاد چابکی و جوانی بر کل بدن تأثیر می گذارد. در گذشته از آنجا که عسل و شیر می توانست به تضمین یک عمر طولانی کمک کند، ترکیب این دو به عنوان “اکسیر زندگی” شناخته شده بود.
وقتی این دو با هم مخلوط می شوند، ما از خواص آنتی اکسیدانی ترکیبی آنها بهرهمند می شویم. آنتی اکسیدان ها به رادیکال های آزاد حمله می کنند که یکی از دلایل اصلی تخریب پوست، چین و چروک و لکه ها است. یک مطالعه منتشر شده در مجله بین المللی میکروبیولوژی مواد غذایی نشان داد که عسل دارای آنتی اکسیدان هایی است که می توانند رشد برخی از عوامل بیماری زا موجود در مواد غذایی را کنترل کنند.
خواص ضد باکتریایی
تحقیقات نشان داده است که ترکیب شیر و عسل نسبت به مصرف جداگانه ی آنها هنگام مصرف به خودی خود تأثیر بیشتری در باکتری های استافیلوکوک (یک نوع باکتری مضر) دارند. همچنین اعتقاد بر این است که عسل که به شیر گرم اضافه شده است، نفخ، یبوست و اختلالات روده را درمان می کند. همچنین برای معالجه اختلالات تنفسی مانند سرماخوردگی و سرفه مفید است.
آیا اضافه کردن عسل در شیر گرم کار درستی است؟
یقینا عسل در صورت اضافه شدن به شیر گرم مشکلی ایجاد نمی کند. با این حال، طبق مطالعه ای که در مجله آیورودا آیو منتشر شده است، نباید عسل را در دمای بالاتر از ۱۴۰ درجه گرم کرد. به گفته محققان، عسل هنگام گرما دبدن ماده ای به نام هیدروکسی متیل فورفورالدهید (HMF) تولید می کند. از این رو توصیه می شود مقدار دلخواه عسل را در شیر گرم و نه شیر داغ اضافه کنید تا از مزایای کامل این ترکیب استفاده کنید.